Bij het degorgeren (ontkelen) worden de dode gistcellen uit de flessen gehaald. Het degorgeren gebeurt in de wijnmakerij van Landgoed Heenwerf.
Na een rustperiode van 9, 12, 24 of 60 (...) maanden worden de flessen opengemaakt om de dode gist eruit te halen. Dit proces vereist speciale apparatuur en behendigheid. Hoe gebeurt dat dan?
Na de remuage staan de flessen ondersteboven. De gist zit opgepropt in de capsule en bevindt zich onderaan in flessenhals. De flessenhalzen worden bevroren aan min 25° voordat ze opengemaakt worden. Door de druk van 6 bar vliegt de gistprop weg. Verlies van wijn is niet te vermijden.
Daarna wordt het tekort van wijn weer bijgevuld samen met de liqueur de dosage, waarvan wij de dosis voorafgaandelijk bepaald hebben door blind te proeven. Het zogenaamde zoetje zorgt voor meer balans in de wijn. Daarna komt de echte kurk op de fles, die vastgezet wordt met de muselet (het ijzertje). De flessen krijgen een kwaliteitscontrole en worden gewassen voordat ze gestapeld worden in het krat. De wijn moet nog 2 maanden tot rust komen voordat hij verkocht kan worden en het etiket erop komt.