Wijngaard I Wijnmakerij I Stokerij
Gespecialiseerd in mousserende kwaliteitswijn volgens de traditionele methode

De aanplant

De wijngaard werd aangeplant in 2016/2017. We kozen heel bewust voor de klassieke druivenrassen, de Vitis Vinifera, enerzijds omdat wij een bubbel wouden maken die zeer nauw aanleunt aan een champagne, en anderzijds omdat we niet geloven in de schimmel resistente rassen. 

Na een grondige bodemanalyse hebben we de bodem verrijkt met compost en met een aanplant van een bloemenmengsel. Verder hebben we op aanraden van onze boeren-buren een nieuwe drainage aangelegd. In functie van de bodem en de druiven variëteit hebben wij gekozen voor diverse Amerikaanse onderstammen die vervolgens geënt werden met Chardonnay en Auxerrois voor de witte wijndruiven. En met Pinot Noir, Pinot Gris en Gamaret voor de rode wijndruiven. 

De eerste 6.000 wijnstokken die we geplant hebben waren Chardonnay en Auxerrois. De aanplant gebeurde met een gps gestuurde machine en was op één dag klaar. Één jaar later deden we hetzelfde maar dan met de 6.000 andere wijndruif variëteiten zijnde Pinot Noir, Pinot Gris en Gamaret.  De ent stak enkele centimeters boven de grond uit en werd gemarkeerd door een ijzeren staafje. Vervolgens moesten we palen in de grond rammen om de draden aan vast te maken die de wijnranken steun zouden geven. We kozen voor onbehandeld hout voor een zo natuurlijk en milieuvriendelijke uitstraling. Toen wisten we nog niet dat onze keuze voor houten palen veel meer extra werk betekende. De draden zijn nodig om de wijnranken steun te bieden. Er zijn draden op 4 verschillende niveaus gespannen om de plant gedurende de ganse groei zo goed mogelijk te ondersteunen. Één draad spannen betekende 12 km lopen... voor Marnix. 

De eerste twee jaren was werkelijk een slavenarbeid om de wijngaard te onderhouden. We hadden gekozen voor geen gras tussen de rijen. Dat betekende dat het onkruid zoals distels, brandnetels en perzikkruid manueel verwijderd diende te worden.  Mechanisch was helaas niet mogelijk omwille van de kwetsbare jonge planten. 

Oorspronkelijk was het onze bedoeling om biodynamisch te werken. Dat hebben we twee jaar zo goed mogelijk gedaan door compost thee te spuiten, koehoorns in de grond te steken en rekening te houden met de standen van de maan. Maar helaas ging het mis, de planten verzwakten zienderogen. Aangezien de aanzienlijke investering zijn we overgeschakeld naar een traditionele werkwijze waarbij observeren, en alleen de wijnstokken beschermen als het nodig is. We spuiten enkel met fungiciden en niet met herbiciden. Alle onkruiden worden nu machinaal verwijderd.  

In 2018 hebben we voor het eerst een mooie oogst gehad van de Chardonnay druiven. Helaas was het perceel van Auxerrois te veel aangetast door botrytis om nog wijn van te kunnen maken. Het was een wijze en dure les. 


  • 1AA20C93-A14B-4DCE-9596-68FAAA5ED92B
  • EE4308A2-6BB3-4139-B40D-C3FFB3AE6C53
  • E4AB1842-3198-4042-B8E2-9924946502C1
  • BD6249B8-8C79-48C6-B2A5-83458AFA52BA
  • 3A64607E-2AAB-4032-BFC4-DA87ACF5AF51
  • D795A04F-BBBE-4FA4-AAB3-01BC246C5D43
  • EFE71338-642C-44C2-839D-4C162C44BA79
  • 74BD8D3A-97EE-4432-B49B-59CD0E2A2305
  • 0B049430-E238-4F35-9BC7-1EF8E1487E7B
  • 20A8A7C5-B459-48D9-80EF-66C6FE0CC677
  • 50CA50A5-3EF8-4E6E-80DF-A415A58D283B
  • 99569DB3-F116-44AE-B471-33EC1EB2E1D0



E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram