Volgens de traditionele methode worden de druiven altijd met de hand geplukt. De oogst is de belangrijkste activiteit van het jaar. Dan plukken we de druiven van 12.000 wijnstokken die vervolgens onmiddellijk geperst worden.
De oogstperiode valt in september of oktober. De zuren en suikerwaardes van de verschillende druivenrassen moeten precies goed zijn! Dat is ontzettend belangrijk. Want Marnix zegt altijd dat hij anders geen wijn kan maken...
De pluk duurt gemiddeld een achttal dagen en gaat non-stop door hopelijk met zonneschijn maar ook met regenweer. De ervaring leert ons dat wij het beste werken met een plukteam van een twintigtal mensen.
We werken met een enkele vaste plukkers voor het zware werk, maar de pluk gebeurt grotendeels met enthousiaste vrijwilligers. De plukkers vinden het heerlijk om te doen! Ze trekken gewapend met een duidelijke instructie, een plukstoeltje, een schaartje en 2 emmers, een emmer voor de goede en eentje voor de slechte druiven, de wijngaard in. 's middags trakteren wij op een lunch en in het weekend schuift iedereen mee aan voor een avondmaaltijd. Als waardering geven wij vouchers voor een fles Cuvée Alliance die na één of twee jaar kunnen ingeruild worden.
Alles wat er dagelijks geplukt wordt, gemiddeld is dat 1.600 kg, wordt onmiddellijk geperst in de eigen wijnmakerij. Een perscyclus duurt een vijftal uren, persen en poetsen inbegrepen. Dagelijks worden de oogstbakken en de emmers gewassen. Daarna begint de vinificatie van de wijnen, en het verdere werk in de wijnmakerij.